Personporträtt Stina Wollter

Stina Margareta Ulrika Wollter är en svensk konstnär som föddes i maj 1964. Hon är dotter till skådespelaren Sven Wollter och Annie Jenhoff. Hon är en mångsysslare och är förutom sitt konstnärskap även lärare i konst. Hon är dessutom sångerska och textförfattare och har tillsammans med sin partner Micke Olsson framfört sina egenkomponerade låtar med en country inspirerande sound, Stina sjunger och Micke spelar gitarr och de kallar sig Stina Wollter band. Stina var också en mycket populär radioprogramledare för bl. a Karlavagnen men i dag också för sitt egna program Stina Wollter på P4.

Stina håller också föredrag och arbetar som illustratör. Hon har dessutom också synts på TV tillsammans med sin far i frågeprogrammet På spåret. Hon har en stor familj med många syskon då både hennes mamma och pappa hade barn i tidigare och senare äktenskap. Stina hade dock en helsyster som hette Ylva som väldigt tragiskt dog i sviterna av sin svåra sjukdom Anorexia Nervosa.

Trots att Stina är en mångsysslerska av rang med många talanger så är det främst konstnärskapet som står henne närmast. Hon har en gedigen utbildning med två år vid KV konstskola i Göteborg åren 1980-81 tätt följt av Konstindustriskolan mellan 1981-83 men det slutar inte där för mellan åren 1983-85 så läste hon vid anrika Nordiska konstskolan I Finland men även vid Gerleskolan I Bohuslän 1984 och 1987. Stina som konstnär är även där mångsidighet men favoriterna är både måleri och teckning och återkommande motiv på hennes tavlor är kvinnor och barn i lummig, lite hotande eller utsatt miljö. Hon har gjort flera utställningar runt om i Uppsala men även i Rättvik och på Hälsinglands konstmuseum. Men hon har även ställt ut sina målningar i Japan, Tokyo 2007. I sin egen konst men även hos sina elever så förmedlar hon känslan att allt är möjligt och att vi ska hålla våra sinnen öppna för konsten.

På senare tid så har Stina uppmärksammats för sitt instagramkonto där hon driver en kamp för kvinnornas rätt att vara sig själva och trivas i sina kroppar. Systern mycket tragiska död i Anorexia har fått Stina att ta kampen mot industrin som livnär sig på vårt självhat över våra kroppar. Stina vågar dansa i underkläderna och lägga upp videon på instagram trots att hon tycker att det är läskigt så säger hon själv att hon gör det som en kamp för livet för vi håller på att gå under av vårt självhat inför våra högst normala kroppar som inte stämmer överrens med omslagen på tidningshyllorna. Hennes kamp är viktigt och något som vi här på konstnarer.nu vill upplysa om. Rätten att få vara sig själv och att duga som man är, för det gör vi.

Stina är en sann konstnär, medmänniska, kämpe och med en otroligt fin själ. Tänk om världen hade fler Stina Wollters, då skulle världen definitivt se annorlunda ut. Hon har blivit hyllad för sina insatser och de kommer att göra skillnad för många kvinnor därute.