Personporträtt Anders Leonard Zorn

Anders Zorn var en svensk konstnär som föddes 1860 i Utmelands by i Dalarna. Hans mor Grudd Anna Andersdotter hade en kort affär med en tysk bryggmästare som hette Leonard Zorn, Anders träffade aldrig sin far men tog likväl hans namn senare i livet. Eftersom hans mor var ung och hans far inte var närvarande så växte Anders upp tillsammans med sina mor och farföräldrar. När Anders far dog 1872 så fick sonen ärva honom, det var inte mycket pengar men det räckte för att ta honom till ett läroverk i Enköping. Under tiden där så fick den unge Anders lära sig rikssvenska då det i Moratrakten där han kom ifrån endast talades moramål. Det var också vid läroverket i Enköping som Anders fick sin första lektion i teckning och det var då hans stora talang upptäcktes, han var en naturbegåvning som med lätt hand tecknade av sina kamrater och kringliggande byggnader.

Tre år senare 1975 så började den då femtonåriga Anders vid den kungliga Akademin för de fria konsterna i Stockholm. Återigen så var det pengar från sitt farsarv som hjälpte Anders att finansiera sin skolgång. Under en utställning år 1880 så visade han upp sin målning I sorg som både uppmärksammades och hyllades i de konstnärliga kretsarna. Han var en otroligt duktig porträttmålare och det gjorde att han fick flera uppdrag att måla av familjer i Stockholms rikare kretsar. Det var under ett av dessa uppdrag som han träffade sin blivande hustru Emma Lamm som sedan skulle finnas vid hans sida fram tills hans död 1920.

Anders Zorn reste mycket runt om i världen, både själv och tillsammans med sin hustru. Han reste till Spanien, Ungern, Nordafrika, England och Ryssland. Han etablerade sig som konstnär utomlands och gjorde flera studier av tekniker och träffade andra konstnärer runt om i världen. På sina resor till USA fick han måla porträtt av högt uppsatta politiker men också av presidenter där han gjort porträtt av Grover Cleveland, Theodore Roosevelt och William Taft. Mest känt av dessa var målningen av Grover Cleveland. I dag hänger målningarna i vita huset I Washington DC.

Anders Zorn och hans konstverk är kända över hela världen. I Sverige är han som mest känd för sina nakenstudier av rundlagda kvinnor i anslutning till vattnet. Men han gjorde mycket mer i synnerlighet porträtt och målningar av vardagen. I dag finns ett museum i dalarna där några av Anders Zorns verk finns, initiativet till muséet togs av hans hustru Emma.

Han tavla Sommarnöje som målades 1886 på Dalarö såldes på auktion i Stockholm för hela 26 miljoner kronor, det är den dyraste tavla utförd av en svensk konstnär som någonsin har sålts. Andra kända verk av Anders Zorn är En premiär, som föreställer en naken kvinna och hennes barn på väg ner i vattnet för att ta sig ett dopp. En annan omtyckt och berömd tavla är Midsommardans från 1897 som föreställer dalmasar och kullor som förenas i en midsommardans.