Fantastisk street art – Konstnärer ute i städerna

Några av de vackraste skapelserna har vi sett har varit när vi har besökt streetart-artister runt om i världen. Om det är rätt benämning? De är konstnärer fast man jobbar med publik och agerar lite som en artist. Upptäcker man bara dessa människor så kommer en hel värld att öppna sig, det är snabba och oväntade konstverk som tillverkas mitt framför ögonen på förbipasserade.

Street art med sprayfärg

Här i videon så ser man hur en person kan skapa något som ser så verkligt ut genom att endast använda sprayfärg och lite verktyg.

Killen står vid det kända stråket ”The Strip” i Las Vegas och porträtterar ett casino, ett av de populäraste som finns i staden dit man går för att ibland spela så kallade ”slots”.Nu sker detta genom rätt kontrollerade former i ett bås men vi har sett det live på gatan, bokstavligt taget nere på gatan, marken där människor går.

Strandkonst utöver det vanliga

Här är ett klipp som gör att de flesta tappar hakan. Titta på klippet innan du läser mer om det.

Vi tror att vi ser en sak men i själva verket kommer överraskningsmomentet i slutet av filmen när konstnären vänder på tavlan. Det är väldigt skickligt gjort. Det krävs talang för att slutföra ett sådant konstverk. Förbipasserade tappar hakan när han vänder på tavlan och får syn på vad det egentligen föreställer.

3D street art

Detta är något utöver det vanliga och konst som tar väldigt länge att ta fram, men som försvinner efter ett tag. Här lurar man ögat och hjärnan på ett snyggt sätt. Resultatet är fantastiskt!

Såg ni hur det växte fram ur gatan och hur människor som gick förbi var osäkra på vad det var? Det krävdes tid och fler än en person men det är ett bra exempel på hur bra street art ska vara.

En sätt att tjäna sitt levebröd, kanske ett val

Att dessa konstnärer står på gatorna dag ut och dag in är kanske inte av tvång att samla in snabba pengar, det kan vara ett val också. Med största sannolikhet så gör man det för pengar, för att tjäna sitt levebröd men man gör det kanske frivilligt? Drömmen om att stå på utställningar och gå på andra tillställningar med andra konstnärer lockar kanske inte dem. Detta är deras ”grej” något som ger deras liv mening.

Vi som är ute på gatorna ofta möter dessa människor och de har otroliga berättelser att berätta om. Ibland är det synd att världen inte får se deras konstverk, att ”bara” de människor som går förbi dem får chansen, och många tar sig inte ens tid att stanna upp. Det är synd. Det har dock skett en förändring idag, kanske ofrivilligt från street art-konstnärernas sida men internet och Youtube har get dem en röst. Idag kan förbipasserade lägga upp ett klipp på en konstnär, klippet kan få miljontals visningar och göra denna konstnär känd över hela världen, på bara några dagar.