Den legendariske konstnären Andy Warhol

Andy Warhol var en amerikansk konstnär i genren popkonst men han var också grafiker och filmskapare. Han är mest känd för att genom en speciell silkscreenteknik avbilda skådespelare och musiker. Han föddes 6 augusti 1928 i Pittsburg, Pennsylvania. Föräldrarna var invandrare från Slovakien, han hade två syskon och familjen var mycket fattig. Nio år gammal så insjuknade Andy i vad som då kallades för dansjuka som en följd av att han tidigare haft scharlakansfeber. Han fick då under en längre tid vara på sjukhus där han fördrev tiden med att måla och lyssna på radio detta har han senare beskrivit som en viktig milstolpe i sin karriär som konstnär.

Som 17-åring så börjar Andy en konstnärlig utbildning vid Carnegie Institute of Technology där han fyra år senare tog sin examen, Bachelor of Fine Arts, samma år, 1949, så flyttar han tillsammans med studiekamraten Philip Pearlstein till New york där han genast gjorde karriär inom reklambranschen. Han fick bl. a jobb hos Vouge och Harpers Bazaar som reklamtecknare. Dessa framgångar gav Andy den mycket prestigefyllda Art Directors Club medal 1957.

I början av 60-talet så lämnade Andy Warhol sina uppdrag i reklambranschen för att i stället satsa fullt ut som konstnär och det var där han gjorde sina första avtramp som en av de allra första inom genren popkonst. Han ägnade sig under den här tiden även med att göra filmer. Han fick under den tiden ett manus från författarinnan och feministen Valerie Solanas som han inte gillade och därmed struntade i att ge henne återkoppling. Detta gjorde Valerie vansinnig och några år senare, 1968 så sköt hon Andy med tre skott varav ett träffade. Han var nära att dö av sin skottskada men överlevde mot alla odds, dock så påverkade det Andys konstnärliga karriär och det dröjde många år innan han åter var på banan. Valerie Solanas dömdes för brottet men fick endast tre års fängelse då Andy vägrade att vittna mot henne.

År 1972 så började Andy återigen att ställa ut sina verk och gjorde det fram till sin död 1987. Under denna tid så ställde han ut grafiker, silkscreentryck och serigrafier. Han använde sig också av schabloner från fotografier som han ofta tryckte flera gånger på samma duk, mest känd av dessa verka är nog skådespelerskan och modellen Marilyn Monroe. Färgskalorna i Andys verk är det som kännetecknar hans verk, de var minst sagt utmärkande och nytänkande och det var nog därför han växte så snabbt som konstnär och att hans verk blev så oerhört populära.

Andys liv slutade vid 58 års ålder då han avled efter en rutinmässig operation där han skulle få hjälp med sina gallblåseproblem. Operationen gick bra men efteråt så tillstötte komplikationer som hjärtinfarkt och kollapsade lungor. Han begravdes i sin hemstad Pittsburg och endast de närmaste familjemedlemmarna fick närvara. Efteråt så hölls dock en minnesceremoni där över tvåtusen sörjande Andy Warholfans och vänner samlades för ett sista farväl av ikonen och nyskaparen Andy Warhol.